Mon compagnon de la peur

Een liefdesbrief aan een kunstwerk voor het project Love Letter to an Artwork van Eline Kersten [NL] en Joris Burla [CH].

Magritte, Les compagnons de la peur, 1942

Het is een brief aan Les compagnons de la peur geworden van Magritte. Een werk uit 1942. Er bestaan twee versies met dezelfde titel, een schilderij en een gouache. Ik zag het schilderij in 2006 in een boek, het sloeg in als een bom.

Dat er ook een versie in gouache bestaat wist ik niet en was verrast die twee jaar geleden tegen te komen in het Magritte museum in Brussel. De gouache is warmer, het schilderij ernstiger en daardoor dieper. Mijn liefde betreft het schilderij. Het is in particulier bezit, geen idee waar het hangt. Echt zien is een heilig moment dat waarschijnlijk nooit plaats zal vinden.

Karin van Pinxteren, 1 februari 2020

Joris Burla maakt bij iedere bijdrage een tekening. https://www.instagram.com/loveletterto.art/