Opdracht: Popup@Chassé

2013 | Curator, organisator, producent

‘Pop up’s Cinema time-connectors’

foto Peter de Krom

event:  Cultuurnacht Breda, 25 januari 2013,  19.00 uur – 01.00 uur

vraag: op een bijzondere manier erfgoed en beeldcultuur verbinden aan een locatie in het Chassépark

popup project: belevingsbioscoop  – design & animatie

locatie:  voetgangersentree Chasséparking, Chassépark Breda

ruimtelijk ontwerpStudio Anthony Kleinepier & Studio TTTVO

animaties: Master Animation AKV St. Joost, Breda

animators: Rowena Crowe, Armando Goedgedrag, Raimke Groothuizen, Antigoni Agathokleous, Vera van Wolferen, Ruud Bakker, Evert van der Veen, Martynas Puodziunas, Jonas Ott, Andreia Dobrota, Li Zhuoying, Vlad Craina

grafisch ontwerp: Marjet van Hartskamp en Peggy Theeuwen, deontwerpers.nl

technische realisatie: Frank van Mourik, Loek van Kalmthout

opdrachtgever:  Huis voor Beeldcultuur | Gemeente Breda

fotografie:  Peter de Krom

met dank aan AKV St Joost: René Bosma, Sarah Lugthart, Maarten Koopman, Leon van Rooij, Mette Peters

met dank aan Parkeerbedrijf Breda: Liesbet de Vries, Laurens van Halderen

met dank aan het vrijwilligersteam: Anna Veraart, Marijke Spruijt, Flaviu Mihai Cacoveanu, Nadine Stoffers, Denise Motz

met dank aan Gemeente Breda: Esther Warendorff, Jacqueline Kostermans

publicatie:  Master of Animation Magazine St. Joost | pag 23-26

publicatie:  Popup@Chassé op Youtube

De voetgangersentreé Chasséparking, Breda is tijdens de Cultuurnacht 2013 omgetoverd tot een belevingsbioscoop. Een eigenzinnige opstelling waarin anekdotes en feitelijkheden uit de geschiedenis van het Chassépark op een contemporaine manier zijn verteld en vertoond. Menshoge softsculptures van vazen en aardewerken kruiken vormden samen een bijzonder archeologisch landschap. Animaties over de geschiedenis van het Chassé Park zijn daaromheen en erin geprojecteerd.

Cultuurnacht Breda op 25 januari 2013. Foto: Peter de Krom

Op de vraag van het Huis voor Beeldcultuur om een popup-project te realiseren waarin erfgoed en beeldcultuur samen komen heb ik een project ontwikkeld waarin animatie en design samen komen. Hiervoor heb ik Studio Anthony Kleinepier en Studio TTTVO uitgenodigd een installatie te ontwikkelen waarin animatiefilms kunnen getoond. Ze hebben vanuit de geschiedenis van gevonden voorwerpen uit het archief van Breda softsculptures gemaakt die als monitor of projector fungeerden. Studenten van de Master opleiding Animation AKV St. Joost hebben animaties gemaakt met de herkomst in erfgoed. Hiervoor heb ik een document gemaakt met anekdoten en verhalen in tekst en beeld van de geschiedenis van het Chassépark, om als basis te kunnen dienen, om feeling te krijgen met de locatie. Een geschreven footprint kan een sterkere indruk achterlaten dan een stuk van een oude muur. De verhalen die ik uit verschillende lagen van de geschiedenis heb verzameld bleken interessant te zijn voor de animators. Als de verbeelding wordt geactiveerd, schieten gedachten allerlei richtingen op waardoor een vrije en prettige verbintenis ontstaat met het project. Mijn doel was om deze vrije benadering te stimuleren.

De designers, animators en grafisch ontwerpers hebben bijzondere werken gemaakt waardoor een wonderlijke geheel is ontstaan.

Cultuurnacht Breda 2013 | POPUP@Chasse: 25 januari 19.00 uur – 01.00 uur

foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom
foto: Peter de Krom