Opdracht: De Thij | vloer-/ wandontwerp

2007/ 2008 Vloerontwerp Carmel College De Thij, Oldenzaal

‘vroeg-Renaissance sporen in een hedendaags interieur’

Carmel College De Thij Oldenzaal foto Rob ‘t Hart

materiaal:  marmoleum Forbo Krommenie, muurverf, lak

locatie:  Carmel College De Thij, Thijlaan 30, Oldenzaal

opdrachtgever:  Architectenbureau Broekbakema, Rotterdam

architect:  Erik van Eck, ir. Ronald Hoogeveen

prijs: BNA gebouw van het jaar 2008, regio Oost

Uit het juryrapport: ‘Het interieur is met veel zorg en aandacht voor sfeer gemaakt, mede door het opmerkelijke gebruik van kleurbanen.’

publicatie:  De Architect, april/mei 2008

publicatie:  Architectuur Jaarboek 2008/2009 |  NAi Publishers Rotterdam

publicatieDe Thij op Youtube

fotografie:  Rob ‘t Hart

Het kiezen van de kleuren voor de banen is een spannend proces geweest van het combineren en weer elimineren van tientallen stalen. Het daglicht valt door de ellipsvorm rondom naar binnen, dan is het belangrijk dat de kleuren de gehele dag interessant blijven; bij ochtend-, middag-, avond- en nachtlicht, bij daglicht en kunstlicht. Ik vond het ook belangrijk dat het voor alle gebruikers van het lyceum een prettige kleurschakering zou worden. Mij viel op dat de kleuren die bij alle lichtinvallen en lichtsoorten krachtig bleven refereerden aan kleuren uit vroeg-Renaissance schilderijen, zie het schilderij van Pierro della Franscesca waaruit de kleuren mede zijn gedestilleerd.

De wanden die zich in de kleurbanen bevinden zijn opgenomen in de kleur van desbetreffende vloerbaan. Dat heeft een atmosferische en monumentale werking op de ruimte. Het ontwerp houdt de ellipsvorm van het college op spanning en levert interessante binnenruimten op over het gehele vloeroppervlak. De beweging van de baan door de ruimte wordt door de ontmoeting met de wanden en pilaren in verticale richting gestuurd. De pilaren in de ruimte worden opgenomen in de kleur van de baan waarin ze staan. De repeterende pilaren langs de gevel worden wit geschilderd waardoor ze neutraliserend werken en een verbintenis aangaan met het plafond. Dit versterkt de dragende functie. De verschillende baanbreedten naast elkaar creëren een sturende vloerverdeling in de gebieden met werkplekken.

Carmel College De Thij Oldenzaal foto Rob ‘t Hart

Erik van Eck, architect directeur Architectenbureau Broekbakema, Rotterdam:‘Het basisidee van de gekleurde banen ontstond als in een vroeg stadium, het geeft het interieur van dit ellipsvormige gebouw een sterke identiteit, een duidelijke richting en menselijke schaal. Dit concept moest verder worden onderzocht en uitgewerkt. Door mijn ervaring met Karin voor TGM heb ik ook haar grafische kwaliteiten leren kennen. Ik was onder de indruk van haar vakmanschap en heb haar voorgesteld voor deze opdracht. Karin heeft op een constructieve wijze en in een dialoog met mij en de gebruikers het concept vertaald in een inspirerend ontwerp dat de architectonische en gebruikerskwaliteiten van het gebouw op een overtuigende wijze verder versterkt. Een ontwerp waar ik als architect maar ook alle gebruikers tot op de dag van vandaag zeer content mee zijn. Dat kan alleen indien er sprake is van een vruchtbare samenwerking tussen alle partijen.’

Carmel College De Thij Oldenzaal foto Rob ‘t Hart
Carmel College De Thij Oldenzaal foto Forbo Krommenie
Carmel College De Thij Oldenzaal foto Forbo Krommenie
Carmel College De Thij Oldenzaal foto Forbo Krommenie
Carmel College De Thij Oldenzaal foto Rob ‘t Hart
Carmel College De Thij Oldenzaal foto Rob ‘t Hart