Opdracht: SIIN | glasprints

2015 | Universiteit Utrecht, faculteit REBO, Janskerkhof Utrecht

privacystroken | veiligheidsstroken | specials

SIIN | tochtsluis Statenkamer, hoofdentree | deuren dicht | deeltekst SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS

Ing. Eric Brink, bouwmanager Vastgoed & Campus, Universiteit Utrecht over ‘SIIN’:

‘Via Marx en Steketee Architecten, het bureau van de transformatie Janskerkhofcomplex, zijn wij in contact gekomen met Karin. Zij heeft in haar ontwerp SIIN laten zien dat zij historie en actualiteit weet te verbinden met aansluiting op het ontwerp van genoemde architecten. Naast een fascinerend ontwerp, wat meer diepgang krijgt door het bijbehorende verhaal, is Karin ook een buitengewoon prettig persoon om mee samen te werken. Haar rustige betrokken houding met een passie voor kwaliteit maakt dat ik haar van harte kan aanbevelen’.

Universiteit Utrecht REBO | Janskerkhof Utrecht | Marx & Steketee Architecten

Van Marx & Steketee architecten heb ik de bijzondere kunstopdracht gekregen om glasprints te ontwerpen voor het universiteitsgebouw Janskerkhof in Utrecht waar de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is gevestigd. Voor deze kunstopdracht is mij het thema ‘Rechten’ toegewezen. Rechten is naast Zoölogie en Bestuurskunde een geschiedenislaag in de historie van het gebouw, waar onder andere de Statenkamer deel van uitmaakt, en vertegenwoordigt het huidige gebruik van de Faculteit REBO.

Het instrument is van het recht is taal, een gegeven waar ik op uit kwam na veel beeld te hebben onderzocht. Deze conclusie is het uitgangspunt geworden voor het ontwerp dat bestaat uit een beeld van speciaal ontworpen taalelementen.

Het ontwerp is gebaseerd op het zogenaamde ‘peersleutelstuk’ het oudste nog aanwezige bouwspoor uit de laat gotiek dat ik heb gebruikt als basis en omgevormd naar ‘lettersleutelstukken’. De gebruikte letters is de tekst van het motto van Universiteit Utrecht, dat luidt SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS ofwel ‘zon der gerechtigheid verlicht ons’, geïntroduceerd in 1636, het jaar dat de universiteit is ontstaan uit de Illustere school.

Zie hier in het kort de herkomst van het ontwerp:

SIIN | proces blad 1 | Karin van Pinxteren | 2015
SIIN | proces blad 2 | Karin van Pinxteren | 2015
SIIN | proces blad 3 | Karin van Pinxteren | 2015

Vanuit de eerste letters van de woorden uit het motto is de titel voor het ontwerp ontstaan: SIIN.

De ontwerpen zijn uitgevoerd in transparante en matte folie met transparante inkten uitgaande van de tint Basaltgroen (NELF 648). Deze kleur is nieuw is aangebracht op de oudste plafonds in het gebouw op de begane grond, waar ook de oude peersleutelstukken zich bevinden. Een rustige kleur die in het ontwerp van boven naar onder (van plafond naar vloer) toe steeds lichter wordt om de transparantie en het serene karakter van en in het gebouw te behouden.

SIIN bestaat uit twee deelontwerpen:

SIIN: Specials

Het ontwerp met de grote elementen ‘Specials’ genaamd is een ontwerp waarbij een hoofdfiguur van bovenaf gezien zich door een veld van kantelende letters begeeft, het gereedschap van het recht.

De Specials bevinden zich op vijf specifieke locaties in het gebouw: op de glazen tochtsluis bij de hoofdentree, op de glazen wand bij de zijentree, op de kioskdeuren en op de glazen tochtwand en de glazen scheidingswand van het kantoor op de tweede verdieping. De Specials aaneengesloten staat de gehele tekst Sol Iustitiae Illustra Noste lezen. Zo bevindt het motto zich in een grote uitvoering van onder tot boven in het gebouw en vormen de U’s van Iustitiae de combinatie U U = Universiteit Utrecht, op de schuifdeuren van de tochtsluis achter de hoofdentree van het rijksmonument De Statenkamer, een nieuwe betekenislaag onder de zandstenen poort van Frederik Mzn van Lobbrecht uit 1643.

Het eerste deel van de strook met de zin SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS. De hele strook wordt verdeeld over vijf elementen, specials genaamd, van begane grond tot op de tweede verdieping. Het ontwerp bestaat uit losse lettersleutelstukken waar doorheen zich een hoofdfiguur baant, zich door de kantelende letters beweegt, het gereedschap van het recht.

SIIN specials puien tezamen SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS
SIIN | tochtsluis Statenkamer, hoofdentree | deuren dicht | deeltekst SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS
SIIN kioskdeur | Universiteit Utrecht REBO Janskerkhof Utrecht | foto René de Wit
SINN kioskdeur
SIIN | tochtwand verdieping 2 | deeltekst SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS | foto René de Wit
SIIN | tochtwand verdieping 2 vanuit trappenhal | deeltekst SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS
SIIN: privacy- en veiligheidstroken

Het ontwerp met de kleine teksticonen is het ontwerp voor de privacy- en veiligheidsstroken. Samengestelde symbolen die ieder een eigen letterfiguur zijn. Het ontwerp is onderverdeeld in vier banen waar boven elkaar de woorden uit het motto staan: SOL op de bovenste rij, daaronder IUSTITIAE, daaronder ILLUSTRA en eindigend met NOS. Ieder woord heeft tot het volgende woord een vaste spatiëring waardoor de vier woorden ten opzichte van elkaar verschuiven. Het eindeloos door te printen ontwerp wordt op puibreedte afgesneden, dit einde is het begin van de print die op de volgende pui wordt aangebracht. Dit gegeven en door de verschillende pui-breedtes beginnen en eindigen de stroken overal net anders.

Lettersleutelstuk – fiches ILLUSTRA
Lettersleutelstuk – fiches IUSTITIAE
Lettersleutelstuk – fiches
Lettersleutelstuk – fiches NOS
Het ontwerp voor de veiligheids- en privacystrook met de afzonderlijke woorden SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS boven elkaar.
SIIN veiligheidsstrook 
SIIN | veiligheidsstrook BG gang
SIIN | veiligheidsstrook BG deur blok H
SIIN | veiligheidsstrook entree ‘t Hoogt
SIIN privacystrook + kiosk
SIIN privacystrook kantoren 1e verdieping
SIIN | privacystrook close-up | SOL IUSTITIAE ILLUSTRA NOS