Tender: Wynadbos

2016 | tender

nieuwbouw woonblok

stedenbouwkundige inpassing en architectuur op de Spaarndammerschoollocatie

Amsterdam

Krommeniestraat Spaarndammerbuurt

Opdrachtgever: BPD

.

Team Wynadbos:

projectontwikkelaar: BPD:  Anouk Roelofs, Edward Zevenbergen, Bram Djajadiningrat, Niraj Sewraj, Hans-Hugo Smit, BPD kunst: Sharon Oldenkotte-Vrolijk

architect: HilberinkBosch Architecten: Annemariken Hilberink, Geert Bosch

landschapsarchitect: MTD Landschapsarchitecten: Niké van Keulen, Sabine van Ruijven

beeldend kunstenaar: Karin van Pinxteren

entree hof

Opdracht Karin:

  • analyse van locatie en omgeving
  • onderzoek hoe kunst kan worden geïntegreerd in het nieuw te bouwen plan Wynadbos
  • voorstellen kunsttoepassingen

Voorstellen kunsttoepassingen:

Hieruit voortgekomen is het hekwerk Murugan genoemd naar het olifantje Murugan dan in 1955 door de straten van de Spaarndammerbuurt heeft gelopen. Het bestaat uit terrasafscheidingen, poort en poortjes in het hart van het plan en koppelt de lineaire richting, de infrastructurele doorgang in het complex.

Het voorstel voor de circulaire richting, de verbinding tussen de bewoners, is de gevelsteen met de hashtag en het tegelwerk bij de entrees. Het is geïnspireerd op de drie scholen die hier stonden = taal, en het stadje Krommenie, waar de Krommeniestraat naar is vernoemd dat van oudsher bekend staat om het maken van scheepszeilen = weven.

De hashtag is een modern taalelement, een label en tevens een hyperlink, om belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen. Als gevelsteen is het net als de uitingen in de rondom gelegen straten een locatiespecifieke afwerking dat aandacht genereert aan en voor de bewoners en passanten.

Murugan hekwerk

het Murugan hekwerk flankeert de hoofdentree van het hof en vormt tevens de tuinafscheiding voor de woningen waaraan het gelegen is, zowel vanaf de straatzijde als vanuit de woningen beschouwd vormt het ontwerp een bijzondere toevoeging en afwerking
Murugan hek toepassing in de tuinen en als poort in het het woningblok


Hashtag gevelelement en Asterisk zeefdruk

Asteriks zeefdruk op raam
Asteriks betonreliëf bij entrees portieken
tegelontwerp verbijzondering portieken
straattegelontwerp portieken – hashtag gevelelement – Murugan hekwerk entree hof