These Gardens

These Gardens

.

These-Gardens Karin van Pinxteren 2008
These Gardens -1 | 108 x 166 x 20 | duratrans | photo credits Els Engelbert | collection HILBERINKBOSCH architecten

 

.

.

A woman is walking on the area of the well known fabric factury De Ploeg designed by Gerrit Rieveld surrounded by the gardens designed by Mien Ruys, the first female landscape designer in The Netherlands. She carries a Ploeg-red ellipse under her arm. Her identity is unknown, she could be any woman. She would want to go back in time to watch by means of her ellipse, to define her role in earlier days. The woman in itself has been important in the proces and the rich history of the factory. She has escaped from a centuries-old role pattern and has developed herself. Patiently whe waits with the ellipse under her arm near one of the doors until it will open, she’s longing to, but she knows that she can only define her role in the present.

De Ploeg has nested itself deep in the community by means of its history, until here in an old and dark barn in Luyksgestel, at that time financed with the money of the female owner earned by working at De Ploeg. In the new property, by the installation These Gardens-2, this achievement is guarded.

..

Er loopt een vrouw op het terrein van de bekende stoffenfabriek De Ploeg, ontworpen door Gerrit Rietveld met rondom de tuin van Mien Ruys, de eerste vrouwelijke landschapsontwerper in Nederland. Onder haar arm draagt ze een Ploeg-rode ellips. Haar identiteit is niet bekend, ze zou elke vrouw kunnen zijn. Middels haar ellips zou ze terug willen in de tijd om er naar te kijken, haar rol te definiëren. De vrouw is belangrijk geweest in het proces en de rijke historie van de stoffen-fabriek. Ze is ontsnapt aan een eeuwenoud rolpatroon en heeft zich kunnen ontwikkelen. Ze wacht geduldig met de ellips onder haar arm bij een van de deuren tot er zal worden open gedaan, ze verlangt er naar. Ze weet ook dat het niet zal gebeuren en dat ze alleen haar rol in het hier en nu kan definieren.

Met haar geschiedenis heeft De Ploeg zich diep in de gemeenschap genesteld, tot hier in een oude donkere schuur in Luyksgestel, destijds mede gefinancierd door het geld dat de eigenaresse bij De Ploeg verdiende. In de andere nieuwe ruimte wordt deze verworvenheid, These Gardens-2, bewaakt.

.

DAAR, Krabbedans on location, Rietveld & Ruysjaar 2008

11-09 / 26-10-2008

location: woonhuis Mevr. A. Tils, wethouder Bergeijk

curated by Marieke van Schijndel en Edwin van Onna

photography by Norbert van Onna, Els Engelbert, Annemariken Hilberink

.

.

These Gardens 1

duratrans, 108 x 166 x 20 cm

situated in the old barn

.

These Gardens -1 | Duratrans | Karin van Pinxteren | 2008

.

.

These Gardens 1| Karin van Pinxteren | duratrans | DAAR De Krabbedans | 2008 | photo by Norbert van OnnaThese Gardens 1| Karin van Pinxteren | duratrans | DAAR De Krabbedans | 2008 | photo by Annemariken Hilberink

.

.

.

These Gardens 2

situated in the new property

ellipses, carpet, duratrans with pearl and pearl bracelet, white beans

403 x 448 x 263 cm

.

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008 | photo by Norbert van Onna

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008 | photo by Norbert van Onna

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008

These Gardens 2| Karin van Pinxteren | mixed media | DAAR De Krabbedans | 2008

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.