The Hostess, The Porter and The Caretaker

Video installation | video 1 – projection – 3:54/loop | video 2 – monitor – 6:28/ loop | 2011 (non commercial work)

Developed at Kunst in Kolderveen – artist in residence Feb/March 2011

The Hostess, The Porter and The Caretaker | Karin van Pinxteren

.

(text Dutch)

De Hostess, de Portier en de Conciërge lopen ieder dezelfde route in een gebouw. Ze volgen elkaar op gedurende het etmaal naar gelang hun werktijd. Ze zijn zorgzaam, beheren de ruimte, zorgen dat er drinken is, licht is en dat de tijd wordt aangekondigd maar dragen ook middels een eigen attribuut de elementen waarnaar men op zoek is bij onderzoek in de ruimte; naar water, naar licht en naar geluid. Ergens op de andere kant van dezelfde aarde loopt de Kakapo, een enorme papegaai die niet kan vliegen, die uiterst zeldzaam is, extreem kwetsbaar en bijna is uitgestorven. Als vanzelfsprekend en met evenveel bestaansrecht lopen beide wezens, die even oud kunnen worden, in hun eigen habitat hun vaste ronde. De attributen zijn in beide video’s te zien. In de ene video worden ze door de personages gedragen, in de andere video loopt de Kakapo van het ene attribuut naar het andere. De wereld van de Kakapo is zo groot als dat de mens er ruimte voor geeft en er zorg voor draagt. Wat ook geldt voor de mens zijn eigen wereld. De traditionele Javaanse muziek heeft een stromende ondertoon, refereert aan een speeldoos en gaat een verbintenis aan met het lopen. Onverstoorbaar wiegend volgen dag en nacht elkaar op. Uit zelfbehoud kunnen de paden van de twee wezens elkaar niet kruisen.

.

Characters, camera, editing: Karin van Pinxteren

Kakapo:  BBC Life of Birds – David Attenborough 1998

Music: Degung – So Aksi

.

The Hostess, The Commissionaire and The CaretakerThe Hostess, The Commissionaire and The CaretakerThe Hostess, The Commissionaire and The CaretakerThe Hostess, The Commissionaire and The CaretakerThe Hostess, The Commissionaire and The Caretaker

.

.

.

.

.

.

.

.