News | Agenda

Video portret De Ketelfactory English subtitled | Kim Zeegers | 2009

Since 2009 Kim Zeegers has made 60! video portraits for De Ketelfactory Schiedam. Now all portraits are English subtitled by her. So ten years younger but still my thoughts :-)

To the video portrait

Love Letter to an Artwork | Eline Kersten & Joris Burla | 2020

Love Letter to an Artwork is a project that collects and archives love letters from artists to artworks. An international project in different languages by Eline Kersten [NL] & Joris Burla [CH] who answers with a drawing. My contribution to Love Letter to an Artwork can be read in Dutch on https://loveletterto.art/8-2/

‘Mon compagnon de la peur’ is the start of the letter addressed to the eponymous painting by René Margritte. Artist Karin van Pinxteren wrote a handwritten and poetic letter in which the white space is as important as her composition of words.’

Überhaupt scheint das Analoge das neue Bio zu sein. So auch bei Eline Kersten (*1994) und Joris Burla (*1991), die mit ihrem Projekt «Love letter to an Artwork» (2019-laufend) Liebesbriefe von Menschen an Kunstwerke präsentieren. Als Antwort erhalten sie eine Skizze. Womöglich kann nur der Umweg über die Schönheit (der Kunst), die Liebe mit dem Realen erwachsen.’ (Michel Rebosura, 041 Kulturmagazin, Algorithmen der Liebe, PHTT:// Luzern.)


In Between Trees | Paltzbiënnale 2021 | Soest

The Paltzbiennale is postponed from 2020 to 2021.

De Paltzbiennale is the bi-annual art project on estate De Paltz in Soest. ‘In Between Trees’ is the title of this edition. De Paltzbiënnale selected eight artists who look from different perspectives for this edition: Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Ronald van der Meijs, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović , Wim Schermer en Yvonne Dröge Wendel. The project is supported by The Mundrianfund. The process of my project can be followed on the blog Pauw met onkruid

photo’s Gerard Wielenga

Project Mong Kok | Crossing Border Festival Hong Kong 2020 | 30-09 / 03-10

Live performance and installations at the Jockey Club Creative Arts Centre, an art venue in Hong Kong, with special emphasis on the notions of crossing the extended media, and the connection of art with the urban situation of Mong Kok, the CBD of Hong Kong. The Festival 2020 puts special emphasis on the notions of body and its extended media. Director, chief and curator Andrew Lam. Presented and organized by Museum of Site (MOST) Hong Kong.

Mental Space | Cityscapes Foundation | Amsterdam | 2020

The project brings art and architecture together with science around (psychological) health.

More info follows

Countryside | Field research Le Ming village, China | GAFA university Guangzhou | 28 + 29 december 2019

Two days participation in Le Ming village, Liangkou town, district Conghua, Guangzhou, Guangdong. Artists in the field to reflect on rural society. Organizer Guangzhou Academy of Fine Arts GAFA, University City Art Museum & Yuan Art Museum. Co-organizer: Guangdong Green Shoots Rural Women’s Development Foundation. Thanks to Ruby Lau & GAFA university.

De Grote Nederlandse Kunstkalender 2020 | Uitgeverij Trichis

‘Het is een tombola, een hoorn des overvloeds, een grote Sinterklaaszak, een voorraad gemengde drop van alle soorten, het is die beroemde bonbondoos van Forrest Gump, het is confetti, het is feest, het is de gedroomde inloopkast met elke dag een vers idee.’ – De Volkskrant

Met dank aan de Artbutchers. Voor bestellen klik op de afbeelding.


Denken over reizen | Filosofie in Den Haag | 30 september 2019

met filosoof Jos de Mul en beeldend kunstenaar Karin van Pinxteren 

Locatie: Zaal 3, Constant Rebeqcueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

‘Steeds verder van huis glijdt de trein een onbekend landschap in, tegelijkertijd verdwijnt mijn stem. Ik kom aan zonder spraak. Is dit toeval? Ik wil ook niet op reis, maar ik moet van mezelf. Een tweede poging eindigt op dezelfde manier, tijdens de landing gaat mijn stem er vandoor. Jaren later besef ik me dat alle grond op aarde bezit is, aan iets of iemand toebehoort. Reizen doe je over de grond van een ander. Je betreedt een oude tijd van intense voetstappen die je overschrijft. Dat destijds onbewuste besef maakte mij sprakeloos.’

terugblik op de avond 

Wissel #924 | De Aanschouw, Witte de Withstraat, Rotterdam | 6-12 June 2019

The week before Poetry International Festival van Pinxteren shows a new work in De Aanschouw. The smallest gallery in the Netherlands. 

Curated by De Artbutchers

‘The Artbutchers make a proposal to Karin van Pinxteren’

Publicatie STIL | De Ketelfactory, Schiedam | 2019

2019
200 pagina’s, 170 x 170 mm
ISBN 978-94-90360-45-0
prijs € 10,- excl. verzendkosten

bestellen 

STIL | De Ketelfactory Schiedam | 26 Januari – 14 July 2019