News | Agenda

Tip in Het Parool | Cityscapes Mental Space | Amsterdam | 22 juni 2020

Openingswoord Dirk van Weelden | Cityscapes Mental Space | Amsterdam | 13 juni 2020

‘In het oerbos van de taal’ het openingswoord van Dirk van Weelden op Vimeo voor de solotentoonstelling ‘Ruimte innemen vergt een zeker karakter’ (Wat kàn een vreemdeling eigenlijk zien? – Kurt Tucholsky)

Cityscapes Mental Space | solopresentatie | Amsterdam | 13 juni – 18 juli 2020

‘RUIMTE INNEMEN VRAAGT EEN ZEKER KARAKTER’
                                  (Wat kàn een vreemdeling eigenlijk zien? – Kurt Tucholsky)

Cityscapes nodigt kunstenaars op het Waterlooplein uit voor experimentele presentaties/installaties op het gebied van “Mental Space”. Karin van Pinxteren exposeert van 13 juni tm 18 juli een poëtische weerslag van haar ambivalente reisbelevenissen.

Van Pinxteren reist niet graag. Toch hebben noodgedwongen reizen een enorme invloed op haar werk. Veel werken ontstaan inmiddels vanuit de reis, de stad of het dorp en de beschouwing. Zo zijn Napels, Las Vegas, Valencia, Europa, Mas de Charrou, Chongqing, Guangzhou, Hong Kong, Venetië en Chelva in een werk terecht gekomen. Bijzonder aan deze ‘reisverslagen’ is dat ze weliswaar exacte weergaven zijn van ervaringen op locaties en daarmee locatiegebonden zijn, maar niet expliciet over de betreffende steden gaan. Het zijn reflecties op de ander en het zelf, in korte poëzie. Zo betreft het werk tegelijkertijd zowel de stad als de mental space. De poëtisch beeldende werken over Europa communiceren in de installatie met die over China. De installatie reflecteert, passend bij het moment, op onze verhouding tot het reizen, tot nieuwe wegen verkennen, ‘het Chinese’ en, als steeds, het ik en de ander.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Nachtportier *reizen

LOCATIE:              Waterlooplein 339, Amsterdam
PERIODE:              13 juni – 18 Juli, 2020
BEZOEK:               met Noortje Tan op afspraak tel: 06-52017900 of info@cityscapesfoundation.nl

Bij de expositie zal ik op de volgende dagen aanwezig zijn:
 
zaterdag 13 juni – 13.00 – 19.00 uur
zondag 14 juni – 12.00 – 17.00 uur

zondag 21 juni – 12.00 – 17.00 uur
zondag 28 juni – 12.00 – 17.00 uur
zondag 5 juli – 12.00 – 17.00 uur
zondag 12 juli – 12.00 – 17.00 uur
zaterdag 18 juli – 12.00 – 17.00 uur

  • afspraak is dan niet nodig maar kan zijn dat je even moet wachten in verband met max 4 personen in de ruimte

Nachtportier *reizen | publicatie in eigen beheer | 13 juni 2020 (Dutch)

In de nieuwe publicatie Nachtportier *reizen zijn vijftien reisbeschouwingen uit mijn schrijfblog Nachtportier gebundeld. Ervaringen die soms direct, vaker indirect ten grondslag liggen aan mijn beeldend werk.

softcover, 70 pagina’s fc/zw, 17 x 24 cm, oplage 50, uitgave in eigen beheer, ISBN 978 90 80894 15 0

De eerste druk verschijnt bij de solotentoonstelling ‘Ruimte innemen vraagt een zeker karakter’, Cityscapes Foundation Mental Space, Waterlooplein 339, Amsterdam. 13-06 / 18-07-2020

cover voorzijde links / achterzijde rechts

Kunst in je navel | Onomatopee Publishers | June 2020 (Dutch)

Onomatopee Publishes onderzoekt. Nu we thuis moeten gaan werken, maar de behoefte aan contact groter is dan ooit en de zinnelijke (totaal)ervaring van veel kunstwerken ontoegankelijk is, is het de vraag wat voor kunst zinvol op afstand gemaakt kan worden?

Onomatopee, Eindhoven: juni 2020, 15 x 21 cm/ 20 pag | Redactie: Freek Lomme, Seth Driessen | Column: Joram Kraaijenveld | Kunstenaars: Guus van der Velden, Anne Ligtenberg & Mats Horbach, Tijs Rooijakkers, Karin van Pinxteren, Jos van der Sommen, Stijn Peeters, Toos Nijssen.

Project Mong Kok | Crossing Border Festival Hong Kong 2020 | 30-09 / 03-10

Live performance and installations at the Jockey Club Creative Arts Centre, an art venue in Hong Kong, with special emphasis on the notions of crossing the extended media, and the connection of art with the urban situation of Mong Kok, the CBD of Hong Kong. The Festival 2020 puts special emphasis on the notions of body and its extended media. Director, chief and curator Andrew Lam. Presented and organized by Museum of Site (MOST) Hong Kong.

Le Ming Village, Artist Field Research, China

Migratie from villages to big cities is a worldwide problem. In Le Ming Village in China the city has come to the village through a museum with a mission: Yuan Art Museum. On invitation by professor Chen Xiaoyang en Ruby Lau I was invited for a two day visit with graduated artists from Guangdong Academy of Fine Arts. Click here or on the image for the report.

Yang Art Museum, Le Ming Village, China

Renewed menu / Vernieuwd menu

The new menu has the following subdivision:

WORK: categories / categorieën

ABOUT: biography, CV, publications, points of sale, expo locations and contact / biografie, cv, publicaties, verkooppunten, expo locaties en contact

VIEWS: views about my work / beschouwingen over mijn werk

REVIEWS: reviews / recensies

STUDIO LETTERS: letters from the studio / brieven uit het atelier

NIGHTPORTER short stories by Karin: reflections on art, language, travel and occurrences as Nightporter / beschouwingen over kunst, taal, reizen en voorvallen als Nachtportier

Video portret De Ketelfactory English subtitled | Kim Zeegers | 2009

Since 2009 Kim Zeegers has made 60! video portraits for De Ketelfactory Schiedam. Now all portraits are English subtitled by her. So ten years younger but still my thoughts :-)

To the video portrait

Love Letter to an Artwork | Eline Kersten & Joris Burla | 2020

Love Letter to an Artwork is a project that collects and archives love letters from artists to artworks. An international project in different languages by Eline Kersten [NL] & Joris Burla [CH] who answers with a drawing. My contribution to Love Letter to an Artwork can be read in Dutch on de site Love Letter to an Artwork.

‘Mon compagnon de la peur’ is the start of the letter addressed to the eponymous painting by René Margritte. Artist Karin van Pinxteren wrote a handwritten and poetic letter in which the white space is as important as her composition of words.’

Überhaupt scheint das Analoge das neue Bio zu sein. So auch bei Eline Kersten (*1994) und Joris Burla (*1991), die mit ihrem Projekt «Love letter to an Artwork» (2019-laufend) Liebesbriefe von Menschen an Kunstwerke präsentieren. Als Antwort erhalten sie eine Skizze. Womöglich kann nur der Umweg über die Schönheit (der Kunst), die Liebe mit dem Realen erwachsen.’ (Michel Rebosura, 041 Kulturmagazin, Algorithmen der Liebe, PHTT:// Luzern.)


In Between Trees | Paltzbiënnale 2021 | Soest

The Paltzbiennale is postponed from 2020 to 2021.

De Paltzbiennale is the bi-annual art project on estate De Paltz in Soest. ‘In Between Trees’ is the title of this edition. De Paltzbiënnale selected eight artists who look from different perspectives for this edition: Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Ronald van der Meijs, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović , Wim Schermer en Yvonne Dröge Wendel. The project is supported by The Mundrianfund. The process of my project can be followed on the blog Pauw met onkruid

photo’s Gerard Wielenga

Countryside | Field research Le Ming village, China | GAFA university Guangzhou | 28 + 29 december 2019

Two days participation in Le Ming village, Liangkou town, district Conghua, Guangzhou, Guangdong. Artists in the field to reflect on rural society. Organizer Guangzhou Academy of Fine Arts GAFA, University City Art Museum & Yuan Art Museum. Co-organizer: Guangdong Green Shoots Rural Women’s Development Foundation. Thanks to Ruby Lau & GAFA university.

De Grote Nederlandse Kunstkalender 2020 | Uitgeverij Trichis

‘Het is een tombola, een hoorn des overvloeds, een grote Sinterklaaszak, een voorraad gemengde drop van alle soorten, het is die beroemde bonbondoos van Forrest Gump, het is confetti, het is feest, het is de gedroomde inloopkast met elke dag een vers idee.’ – De Volkskrant

Met dank aan de Artbutchers. Voor bestellen klik op de afbeelding.


Denken over reizen | Filosofie in Den Haag | 30 september 2019

met filosoof Jos de Mul en beeldend kunstenaar Karin van Pinxteren 

Locatie: Zaal 3, Constant Rebeqcueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

‘Steeds verder van huis glijdt de trein een onbekend landschap in, tegelijkertijd verdwijnt mijn stem. Ik kom aan zonder spraak. Is dit toeval? Ik wil ook niet op reis, maar ik moet van mezelf. Een tweede poging eindigt op dezelfde manier, tijdens de landing gaat mijn stem er vandoor. Jaren later besef ik me dat alle grond op aarde bezit is, aan iets of iemand toebehoort. Reizen doe je over de grond van een ander. Je betreedt een oude tijd van intense voetstappen die je overschrijft. Dat destijds onbewuste besef maakte mij sprakeloos.’

terugblik op de avond 

Wissel #924 | De Aanschouw, Witte de Withstraat, Rotterdam | 6-12 June 2019

The week before Poetry International Festival van Pinxteren shows a new work in De Aanschouw. The smallest gallery in the Netherlands. 

Curated by De Artbutchers. 

‘The Artbutchers make a proposal to Karin van Pinxteren’

Publicatie STIL | De Ketelfactory, Schiedam | 2019

2019
200 pagina’s, 170 x 170 mm
ISBN 978-94-90360-45-0
prijs € 10,- excl. verzendkosten

bestellen 

STIL | De Ketelfactory Schiedam | 26 Januari – 14 July 2019