News | Agenda

In Between Trees | Paltzbiënnale 20/21 | Soest | June 2021

De Paltzbiennale is the bi-annual art project on estate De Paltz in Soest. ‘In Between Trees’ is the title of this edition. De Paltzbiënnale selected eight artists who look from different perspectives for this edition: Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Ronald van der Meijs, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović , Wim Schermer en Yvonne Dröge Wendel. The project is supported by The Mundrianfund. The process of my project can be followed on the blog Pauw met onkruid

De Paltzbiënnale 2020 ‘In Between Trees’ wordt ondersteund door toekenning bijdrage opdrachtgeverschap.

Post-Corona | Jegens & Tevens | Bob van der Sterre | 18-02-2021

Post-Corona: een serie interviews met kunstenaars die terugkijken op de coronaperiode in 2020. Het tweede interview is met Karin van Pinxteren. Ze woont en werkt in Heeswijk (Noord-Brabant), midden in de provincie die hard getroffen werd door de eerste golf.

Lees verder….

Project Seth Siegelaub | Lucas Hoeben & Eva Pel | 2021-2022

In 2020 artist/ artistic researcher Lucas Hoeben and artist/artistic researcher Eva Pel started Project Seth Siegelaub, the collaboration is based upon the legacy of Seth Siegelaub’s life and work. 

Lucas and Eva invited me to participate in the project that will be reflected in various locations in 2022.

Seth Siegelaub (1941, Bronx, New York – June 15, 2013, Basel, Switzerland) was an American-born art dealer, curator, author and researcher. He is best known for his innovative promotion of conceptual art in New York in the 1960s and ’70s, but has also been a political researcher and publisher, textile history bibliographer and collector, and a researcher working on a project on time and causality in physics.

Seth Siegelaub, 1969

By Invitation Only | LOGMAN, Utrecht | 29-11-20 /16-01-21

10 Curators choose three artists, they show three art pieces in price scale of 0-1500 euro. On invitation by Silvia Bakker (Formal owner Twelve Twelve Gallery) 

To LOGMAN

……. here is Mong Kok | Crossing Border Festival Hong Kong 2020 | 01-10 / 20-10

In the project ‘here is Mong Kok…’ the artists take a variety of experimental expressions to question the very notion of ‘Mong Kok’ (MK). Does it exists? Is it truly ‘Hong Kong’? Is it local? Is it global? Is it glocal?

To my contribution ‘Authorized Dealer’

Voorjaar 2020 Video | De Ketelfactory | Schiedam

Cilia Batenburg zoomt Marjolein van den Assem, Arita Baaijens, Hans van Bentem, Robbie Cornelissen, Berry van Gerwen, Harry Haarsma, Rens Horn, Olphaert den Otter & Karin van Pinxteren over het project Voorjaar 2020. Montage Kim Everdine Zeegers.

klik op de foto om naar de video te gaan

Voorjaar 2020 | De Ketelfactory Schiedam | vanaf juli 2020 verkrijgbaar

Tip in Het Parool | Cityscapes Mental Space | Amsterdam | 22 juni 2020

Openingswoord Dirk van Weelden | Cityscapes Mental Space | Amsterdam | 13 juni 2020

‘In het oerbos van de taal’ het openingswoord van Dirk van Weelden op Vimeo voor de solotentoonstelling ‘Ruimte innemen vergt een zeker karakter’ (Wat kàn een vreemdeling eigenlijk zien? – Kurt Tucholsky)

Cityscapes Mental Space | solopresentatie | Amsterdam | 13 juni – 26 juli 2020

‘RUIMTE INNEMEN VRAAGT EEN ZEKER KARAKTER’
                                  (Wat kàn een vreemdeling eigenlijk zien? – Kurt Tucholsky)

Cityscapes nodigt kunstenaars op het Waterlooplein uit voor experimentele presentaties/installaties op het gebied van “Mental Space”. Karin van Pinxteren exposeert van 13 juni tm 26 juli een poëtische weerslag van haar ambivalente reisbelevenissen. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Nachtportier *reizen

LOCATIE:              Waterlooplein 339, Amsterdam
PERIODE:              13 juni – 26 Juli, 2020

Nachtportier *reizen | publicatie in eigen beheer | 13 juni 2020 (Dutch)

In de nieuwe publicatie Nachtportier *reizen zijn vijftien reisbeschouwingen geschreven als Nachtportier gebundeld. Ervaringen die soms direct, vaker indirect ten grondslag liggen aan mijn beeldend werk.

softcover, 70 pagina’s fc/zw, 17 x 24 cm, oplage 50, uitgave in eigen beheer, ISBN 978 90 80894 15 0

Verschijnt bij de solotentoonstelling ‘Ruimte innemen vraagt een zeker karakter’, Cityscapes Foundation Mental Space, Waterlooplein 339, Amsterdam. 13-06 / 26-07-2020

12,50 inclusief verzenden

Kunst in je navel | Onomatopee Publishers | June 2020 (Dutch)

Onomatopee Publishes onderzoekt. Nu we thuis moeten gaan werken, maar de behoefte aan contact groter is dan ooit en de zinnelijke (totaal)ervaring van veel kunstwerken ontoegankelijk is, is het de vraag wat voor kunst zinvol op afstand gemaakt kan worden?

Onomatopee, Eindhoven: juni 2020, 15 x 21 cm/ 20 pag | Redactie: Freek Lomme, Seth Driessen | Column: Joram Kraaijenveld | Kunstenaars: Guus van der Velden, Anne Ligtenberg & Mats Horbach, Tijs Rooijakkers, Karin van Pinxteren, Jos van der Sommen, Stijn Peeters, Toos Nijssen.

Countryside, Artist Field Research, China

Migratie from villages to big cities is a worldwide problem. In Le Ming Village in China the city has come to the village through a museum with a mission: Yuan Art Museum. On invitation by professor Chen Xiaoyang en Ruby Lau I was invited for a two day visit with graduated artists from Guangdong Academy of Fine Arts. Click here or on the image for the report.

28 + 29 December, 2019, Le Ming, Liangkou Town, district Conghua, Guangzhou, Guangdong

Organized by GAFA university Guangzhou Academy of Fine Arts, University City Art Museum & Yuan Art Museum + Co-organizer: Guangdong Green Shoots Rural Woman’s Development Foundation.

Yang Art Museum, Le Ming Village, China

Nachtportier is nu ondergebracht op de hoofdwebsite rechterzijde menu

NIGHTPORTER short stories by Karin: reflections on art, language, travel and occurrences as Nightporter / beschouwingen over kunst, taal, reizen en voorvallen als Nachtportier

Video portret De Ketelfactory English subtitled | Kim Zeegers | 2009

Since 2009 Kim Zeegers has made 60! video portraits for De Ketelfactory Schiedam. Now all portraits are English subtitled by her. So ten years younger but still my thoughts :-)

To the video portrait

Love Letter to an Artwork | Eline Kersten & Joris Burla | 2020

Love Letter to an Artwork is a project that collects and archives love letters from artists to artworks. An international project in different languages by Eline Kersten [NL] & Joris Burla [CH] who answers with a drawing. My contribution to Love Letter to an Artwork can be read in Dutch on de site Love Letter to an Artwork.

‘Mon compagnon de la peur’ is the start of the letter addressed to the eponymous painting by René Margritte. Artist Karin van Pinxteren wrote a handwritten and poetic letter in which the white space is as important as her composition of words.’

Überhaupt scheint das Analoge das neue Bio zu sein. So auch bei Eline Kersten (*1994) und Joris Burla (*1991), die mit ihrem Projekt «Love letter to an Artwork» (2019-laufend) Liebesbriefe von Menschen an Kunstwerke präsentieren. Als Antwort erhalten sie eine Skizze. Womöglich kann nur der Umweg über die Schönheit (der Kunst), die Liebe mit dem Realen erwachsen.’ (Michel Rebosura, 041 Kulturmagazin, Algorithmen der Liebe, PHTT:// Luzern.)


In Between Trees | Paltzbiënnale 2021 | Soest

The Paltzbiennale is postponed from 2020 to 2021.

De Paltzbiennale is the bi-annual art project on estate De Paltz in Soest. ‘In Between Trees’ is the title of this edition. De Paltzbiënnale selected eight artists who look from different perspectives for this edition: Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Ronald van der Meijs, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović , Wim Schermer en Yvonne Dröge Wendel. The project is supported by The Mundrianfund. The process of my project can be followed on the blog Pauw met onkruid

photo’s Gerard Wielenga

Countryside | Field research Le Ming village, China | GAFA university Guangzhou | 28 + 29 december 2019

Two days participation in Le Ming village, Liangkou town, district Conghua, Guangzhou, Guangdong. Artists in the field to reflect on rural society. Organizer Guangzhou Academy of Fine Arts GAFA, University City Art Museum & Yuan Art Museum. Co-organizer: Guangdong Green Shoots Rural Women’s Development Foundation. Thanks to Ruby Lau & GAFA university.

De Grote Nederlandse Kunstkalender 2020 | Uitgeverij Trichis

‘Het is een tombola, een hoorn des overvloeds, een grote Sinterklaaszak, een voorraad gemengde drop van alle soorten, het is die beroemde bonbondoos van Forrest Gump, het is confetti, het is feest, het is de gedroomde inloopkast met elke dag een vers idee.’ – De Volkskrant

Met dank aan de Artbutchers. Voor bestellen klik op de afbeelding.


Denken over reizen | Filosofie in Den Haag | 30 september 2019

met filosoof Jos de Mul en beeldend kunstenaar Karin van Pinxteren 

Locatie: Zaal 3, Constant Rebeqcueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

‘Steeds verder van huis glijdt de trein een onbekend landschap in, tegelijkertijd verdwijnt mijn stem. Ik kom aan zonder spraak. Is dit toeval? Ik wil ook niet op reis, maar ik moet van mezelf. Een tweede poging eindigt op dezelfde manier, tijdens de landing gaat mijn stem er vandoor. Jaren later besef ik me dat alle grond op aarde bezit is, aan iets of iemand toebehoort. Reizen doe je over de grond van een ander. Je betreedt een oude tijd van intense voetstappen die je overschrijft. Dat destijds onbewuste besef maakte mij sprakeloos.’

terugblik op de avond 

Wissel #924 | De Aanschouw, Witte de Withstraat, Rotterdam | 6-12 June 2019

The week before Poetry International Festival van Pinxteren shows a new work in De Aanschouw. The smallest gallery in the Netherlands. 

Curated by De Artbutchers. 

‘The Artbutchers make a proposal to Karin van Pinxteren’

Publicatie STIL | De Ketelfactory, Schiedam | 2019

2019
200 pagina’s, 170 x 170 mm
ISBN 978-94-90360-45-0
prijs € 10,- excl. verzendkosten

bestellen 

STIL | De Ketelfactory Schiedam | 26 Januari – 14 July 2019