There seems to be clearness in a dark head

photo Peter Cox

original version, 2011 (with keyhole)

11,8 cm x 8,3 cm x 11, 2 cm

19 characters, 1 comma

confession, cardboard, black paper, glue, wood, acrylic paint, gold leave imitation 

copy version, 2021 (with logo)

12,1 cm x 8,3 cm x 11, 3 cm

19 characters, 1 comma

confession, cardboard, black paper, glue, wood, Indian Ink, gold leave imitation, logo

‘THERE SEEMS TO BE CLEARNESS IN A DARK HEAD’

In 2011 ontstond dit kleine werkje voor een solo-expositie in Grey Area Gallery in Brighton (UK). Het past precies in een (mijn) hoofd en is gevuld met een bekentenis in losse letters. Ik ben eraan gehecht en wil het door de tijd heen niet verkopen. Dat betekent ook dat ik daar geen inkomen uit kan halen. Het is een vreemde beslissing om iets niet te willen verkopen, wat is belangrijker dan geen honger hebben?

Voor de expositie EVEN ODD, een thema over kunstwerken die uit twee werken bestaan, besluit ik dit werk te reproduceren. Het gouden slotje op het doosje dat ik ooit zo kocht, wordt mijn eigen logo. Zo maak ik tien jaar later een kopie die ik wél wil verkopen, denk ik, dacht ik…

Er zijn ineens twee doosjes en het werk blijkt sterk als duo, als stelling origineel & kopie, als herhaling van een bekentenis die in oorlogstijd gevaar oplevert, als dilemma. Er is een nieuw werk ontstaan. Het bestaat nu voor de helft uit een werk dat ik niet wil verkopen, er ontstaat frictie in mijzelf. Een kunstenaar moet werk verkopen, er moet brood op de plank.

De band met een werk kan heel sterk zijn. Hoe dit eindigt weet ik nog niet, voorlopig weer ‘collectie kunstenaar’.

EVEN ODD

Reinhard Doubrawa (DE), Fabrice Hermans, Karin van Pinxteren

Twee kunstwerken die een paar vormen. Bijna hetzelfde (EVEN) maar niet precies (ODD). Een werk van Reinhard Doubrawa (DE), twee van Fabrice Hermans en een van mijzelf staan opgesteld in zes vitrines.

Op 10 april gaat de jonge fenomenologie-filosoof en cultuurcriticus Johan van Cauwenberghe van 15-17 in gesprek met de drie kunstenaars waarvoor hij een tekst heeft geschreven. Jos Bosman introduceert (en is de initiator van) het salongesprek.

10 April

15.00 uur M_RAM Foundation

Brusselsestraat 89A-01

Maastricht

photo Peter Cox, 2022
photo Daniel Yáñez González-Irún, 2011
clearness in…| Karin van Pinxteren | 2011 | photo Bernard G Mills
photo Bernard G Mills, 2011
photo Daniel Yáñez González-Irún, 2011